EX 69-053 Rozenburg, Diagonaal-plan

n.v. Bureau voor Architektuur en Efficiënte Bouw- methoden ir. W. Wissing b.i., 1973-1974

    • Vernieuwende woonomgeving

architect n.v. Bureau voor Architektuur en Ef ciënte Bouw- methoden ir. W. Wissing b.i.
opdrachtgever Bouw- en Handelsonderneming L.T.R. B.V.
realisatie 1973 – 1974
adres Kievitenburg, Meeuwensingel, Prinsestraat, Zwanenburg, Rozenburg
programma 39 premiekoopwoningen

Beschrijving van het plan
Willem Wissing (1920-2008) was een architect en stedenbouwkundige. Hij was een van de veelbouwers, die met zijn bureau in de wederopbouwperiode duizenden woningen met een standaardplattegrond bouwde. Wissing stuurde zijn ontwerp voor eengezinswoningen en bejaardenhuizen voor Etten-Leur in voor het predicaat. In de korte toelichting merkt de adviescommisie op dat er aan het plan veel ‘geschaafd’ is n.a.v. opmerkingen van de adviescommissie. Uiteindelijk kwam de commissie tot het oordeel dat Wissings ontwerp het predikaat ‘Experimentele Woningbouw’ verdiende. De uiterlijke verschijningsvorm van de woningen was niet spectaculair en de plattegronden stegen niet uit boven redelijk niveau. Het experimentele accent lag op de schakeling en groepering van de woningen en de stedenbouwkundige opzet in zijn geheel. Met name de binnenruimten zorgden voor een levendig en aantrekkelijk element in de totale stedenbouwkundige ‘conceptie.
Na aanvankelijk door de woningbouwvereniging in Etten-Leur als huurwoning geprojecteerd te zijn, werd het plan overgenomen door een aannemer: Bouw- en Handelsonderneming L.T.R. B.V. te Lopik.
Dit is waarschijnlijk gebeurd, omdat de bouwkosten te hoog waren opgelopen. Uiteindelijk zijn de woningen als koopwoningen in Rozenburg gerealiseerd. De architect wijzigde het plan iets en ontwierp er een diagonaal dak op, waardoor een markanter geheel werd verkregen.
Het plan is opgebouwd uit clusters van geschakelde woningen rond een binnenhof. Deze pleinvormige ruimten zijn autovrij en ingericht met plantsoenstroken en speelterreintjes. De auto’s worden geparkeerd op parkeerhoven met garages aan het einde van ontsluitingswegen.

Reden van predikering
De commissie heeft maar een zeer korte toelichting op dit project gegeven. Op grond van de stedebouwkundige opzet en de schakeling van de woningen, meende de adviescommissie dat dit ontwerp in aanmerking voor het predicaat ‘experimenteel woningbouwproject’ kwam. Aan de uitvoering van de aanleg zou wel bijzondere aandacht moeten worden besteed.
Het is niet bekend of het plan, dat uiteindelijk in Rozenburg is gerealiseerd, nog is gesteund met een extra nanciële bijdrage. Inhoudelijk is er niets gewijzigd.