EX 69-056 Hengelo, Kasbah

P. Blom, 1972-1973

    • Vernieuwende woonomgeving

architect Piet Blom
opdrachtgever gemeente Hengelo
realisatie 1972 – 1973
adres Bazaar, Boeker , Boomgaard, Drie Turven, Eenden- gang, Voorhof, Hengelo
programma 184 woningwetwoningen, parkeren en algemene voorzieningen op begane grond

Beschrijving van het plan

“De Kasbah is bijna een karikatuur zo simpel als het is gedacht: een wijk van ééngezinswoningen wordt één verdieping van de grond opgetild. De woningen schuiven dan vervolgens wat in elkaar tot een vlechtmatje met openingen.“ aldus Piet Blom.

In 1965 publiceert Blom dit idee dat was geïnspireerd op de levendigheid en functiemenging van een volksbuurt in de brochure “Wonen als stedelijk dak” (1965), Deze publicatie was ge nancierd door de vereniging van dakpanfabrikanten, in de tijd dat het hellend dak steeds minder werd toegepast. Hierop werd Blom uitgenodigd door de gemeente Hengelo om een plan te maken voor de binnenstad, maar daar zag men vanaf en is het plan aan de rand van stad in de wijk Groot-Driene gerealiseerd. Als uithangbord van het experimentenbeleid van het ministerie is dit plan tot stand gekomen met meer subsidie en bemoeienis van de commissie dan gebruikelijk.

De Kasbah heeft een dichtheid van zo’n 100 woningen per hectare, 4x zo hoog als de omringende woonwijken. Op palen boven de grond liggen de woonruimtes, eronder is een collectieve ruimte
waar het stedelijk en gemeenschappelijke leven tot bloei kan
komen. Naast de open trappenhuizen die toegang geven tot de portieken die de woningen ontsluiten, liggen bergingen. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes opgenomen. Deze waren
bewust door de architect niet de nitief ingevuld, maar hij dacht
aan een buurtwinkels een bibliotheek; een café; kinderopvang. Onder de open plekken in de structuur was ruimte voor een groentetuin en kinderboerderij. Ook was er plek voor parkeren met sleutelmogelijkheid. Het wijkcentrum De ‘Tempel’ is met subsidie van het ministerie van CRM gerealiseerd.

De Kasbah-woning bestaat uit een basiseenheid met woonkamer, keuken en slaapverdieping. De slaapverdieping geeft via een
vide uitzicht op de woonkamer. Door toevoeging van ruimten of verdubbeling van de basiseenheid wordt de woning groot genoeg voor gezinnen. Er komen in het plan 4 woningtypen voor: type A ‘De onvolledige woning’ (atelier of studentenhuis) zonder buitenruimte; type B ‘De kleine woning’ met opgetilde tuin; type C ‘De normale middelgrote woning met tuin’ (doorsnee familie woning en type D ‘Het grote huis’ (een samenvoeging van A en B). Inkijk werd zoveel mogelijk vermeden door de woningen rug-aan-rug of via de terrastuinen te koppelen en gebruik te maken van dwarsgeplaatste ramen.

Reden van predicering

De commissie was danig onder de indruk van de presentatie en de visie van Blom. Deze onderscheidde zich van andere ingediende plannen. De Kasbah was het plan met het meest uitgesproken ‘experimentele’ karakter. De commissie sprak zelfs van een ‘getuigenis’ en prees de gemeente Hengelo voor de getoonde moed. Het was een totaal experiment van een bekwaam ontwerper, met originele gedachten ten aanzien van de architectonische vormgeving, de stedenbouwkundige opzet, de toegepaste woningtypen, de integratie van woningen en wonen met andere activiteiten en elementen.

In de toelichtende tekst erkende de commissie dat dit ‘echte’ experiment tevens een aantal bijzondere zorgen met zich meebracht, maar zij zegde daarbij alle medewerking toe om tot realisatie te komen.

 

69056-plg-nivo-0069056-plg-nivo-01