Wat we voor ons zagen bij het indienen van onze prijsvraag-inzending is 26 september werkelijkheid geworden: een Wijkontbijk óp de dijk! Een ontmoeting op een – tijdelijk – autovrije dijk die de grondgedachte van het plan voor een Mooi Mosterdhof – Wijk aan de Dijk en een gedenkwaardig moment markeert.

Het Wijkontbijt vond plaats op zondag 26 september tijdens het weekend van de landelijke burendag. Meer dan 100 wijkbewoners, jong en oud, Mosterdhoffers van het eerste uur en nieuwkomers, vierden de nazomer op een unieke en iconische plek onder het genot van een lekker ontbijt. Wijkbewoners reageerden met een grote lach op hun gezicht: “dit is uniek”, “zo’n opkomst hadden we nooit durven dromen”. Door voor één keer de dijk af te sluiten voor verkeer en letterlijk op de dijk samen te komen werd de prachtige ligging van de wijk aan de IJssel benadrukt. Vanaf de brug over de IJssel waren de lange tafels al van verre te zien. De wijk komt letterlijk uit zijn schulp.

Wijkontbijt op de Dijk (foto: Job van Essen)

Het Wijkontbijt is voor en door de wijk tot stand gekomen. De Vereniging van de Wijk Mooi Mosterdhof organiseerde dit initiatief. Veel wijkbewoners hielpen mee als vrijwilliger en leverden hapjes en broodjes aan. Ook de sponsoren hebben ervoor gezorgd dat het wijkontbijt een succes werd. Zo stelde zalencentrum Wieleman stoelen en banken beschikbaar, verzorgde AK print drukwerk, zorgde Kok de Koning voor geluid en muziek, leverde fruitkwekerij De Stokhorst heerlijk vers geplukt fruit en zorgden de bakkerijen Borgesius en Divan voor heerlijke broodjes. De Vereniging van de wijk werd ondersteund door de gemeente Westervoort, het Oranjefonds en het ontwerpteam Mooi Mosterdhof. Door de inzet van al deze partijen kon het ontbijt gratis worden aangeboden aan alle bewoners uit de Mosterdhof.

Openingswoord Vereniging van de Wijk Mooi Mosterdhof (foto: Ruben Ferwerda)

In de Mosterdhof wordt gewerkt aan een uitvoeringsprogramma Mooi Mosterdhof om het aanzien van de wijk te verbeteren en om de wijk toekomstbestendig te maken. Daarbij wordt verbinding gemaakt met de dijkversterking en de ontwikkeling van het Rivierklimaatpark. De Wethouders Hans Sluiter en Hans Breunissen van de gemeente Westervoort, vertegenwoordigers van het Waterschap Rijn-IJssel en van de Provincie Gelderland waren aanwezig om de Mosterdhoffers beter te leren kennen en in gesprek te gaan over de wijk. Het ontwerpteam Mooi Mosterdhof nam geïnteresseerden mee op een wandeling door de Mosterdhof waarin bewoners hun eigen wijk eens vanuit andere ogen konden bekijken.

Foto header: Job van Essen